Посолството на Украйна в Израел обвини близкоизточната страна, че заема ясна проруска

...
Посолството на Украйна в Израел обвини близкоизточната страна, че заема ясна проруска
Коментари Харесай

Назрява дипломатически скандал между Украйна и Израел

Посолството на Украйна в Израел обвини близкоизточната страна, че заема " ясна проруска позиция " поради неналичието на филантропична и оръжейна помощ за Киев. На собствен ред, израелското външно министерство има намерение да извика украинския дипломат.

" Посолството на Украйна в Държавата Израел със страдание акцентира, че актуалното израелско държавно управление е избрало пътя на тясно съдействие с Руската федерация. Докато народът на Украйна, в това число нейната забележителна еврейска общественост, кърви под ударите на съветските ракети и иранските дронове, израелското управление, прикривайки се зад словесна измама за своя неутралитет (макар и към този момент да не го крие), интензивно открива връзки с Руската федерация. В реалност по този начин нареченият " неутралитет " на израелското държавно управление се смята за очевидна проруска позиция ", гласи известието на украинското посолство в Израел.

" За страдание, израелското държавно управление не обръща внимание на мнението на личния си народ и подценява апелите на международната еврейска диаспора, която недвусмислено поддържа Украйна в битката ѝ против съветския държавен тероризъм. Призоваваме израелското държавно управление да промени позицията си и да поддържа Украйна с отбранителни средства, с цел да поддържа свободата и демократичния международен ред. Очакваме Израел да бъде от вярната страна на историята! ", се споделя в позицията.

Според посолството за проруската позиция на Израел свидетелстват редица " много спорни събития ", които се случиха през първата половина на 2023 година и съответстваха с съвсем цялостната липса на израелска филантропична помощ за Украйна. " Сред тях изключително внимание заслужават безплодното посещаване на израелския външен министър в Украйна през февруари тази година и поредицата от изявленията на министър-председателя Нетаняху с медии, в това число последното с Jerusalem Post на 22 юни ", се споделя в изказването, представено от  " Украинска истина ".

Посолството упрекна Израел в " цялостно безучастие " при даването на отбранителна помощ на Украйна през последните 18 месеца. То също по този начин означи, че в последното изявление на Нетаняху са се появили много измислени и спекулативни догатки по отношение на прехвърлянето на западни оръжия от бойното поле в Украйна към сирийския и иранския режим. Припомняме, че Нетаняху се безпокои, че в случай че Израел прати оръжия на Украйна, те могат да попаднат в ръцете на Иран - боен съдружник на Москва и максимален зложелател на Тел Авив.

Освен това неотдавна израелското държавно управление сполучливо организира два кръга политически договаряния на високо ниво с съветското външно министерство. Беше реализирано съглашение за основаване на още една съветска дипломатическа задача в Йерусалим, за която даже беше отпусната безплатно земя.

След изказването на украинското посолство Министерството на външните работи на Израел възнамерява да извика украинския дипломат в страната Евгений Корнийчук.

Министърът на външните работи Ели Коен съобщи на брифинг, че " макар сложните връзки с Русия Израел е била с Украйна от началото на войната до през днешния ден, обществено е подкрепяла нейната териториална целокупност и суверенитет и е гласувала за осъждането на Русия на интернационалните конгреси ".

Освен това Коен съобщи, че израелската система за предизвестие за ракетно нахлуване, която се тества в Киев, ще избави живота на украинските цивилни жители. Тази година в бюджета на Израел били планувани още повече средства за подкрепяне на Украйна, сподели министърът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР